Η τρόικα τις θεωρεί βασική αιτία για το χρέος...
Στόχος με αυτό το μέτρο είναι η εξοικονόμηση 800 εκατομμυρίων ευρώ
30 εκατ. ευρώ πληρώνουν οι ΔΕΚΟ σε ενοίκια ακόμα και τώρα
Παρά τις περικοπές παντού στις ΔΕΚΟ το μέσο κόστος κινητών ανά υπάλληλο είναι 2.000 ευρώ ετησίως
«Ανοιχτό» άφησε το ενδεχόμενο για εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου και στις ΔΕΚΟ, όπου επίσης υπάρχουν ανισότητες στις αποδοχές των υπαλλήλων λόγω των πολλών και διαφορετικών επιδομάτων που λαμβάνουν, στέλεχος της Ειδικής Γραμματείας Δημόσιων Επιχειρήσεων. Μέσω αυτής της διαδικασίας, θα διευκολυνθούν τα σχέδια της Κυβέρνησης για νέες περικοπές μισθών -ώστε να εξοικονομηθούν πόροι 800 εκατ. ευρώ- ενώ εάν τελικώς προχωρήσει αυτή η ιδέα θα εξυπηρετήσει και τα σχέδια για αναδιάρθρωση του προσωπικού, καθώς θα έχει εκλείψει το αντικίνητρο της μισθολογικής ανισότητας.
Όπως επεσήμανε το εν λόγω στέλεχος της Ειδικής Γραμματείας ΔΕΚΟ, υπάρχουν ακόμη σημαντικά περιθώρια για τη μείωση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων και οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα, κυρίως στο σκέλος των λειτουργικών δαπανών (ενοίκια, κινητή τηλεφωνία, αυτοκίνητα, αναλώσιμα και άλλα).
Μόνο τα ενοίκια που πληρώνουν οι εν λόγω επιχειρήσεις για να στεγάσουν τις υπηρεσίες τους ανέρχονται σε 30 εκατ. ευρώ το χρόνο, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις το μέσο κόστος ανά υπάλληλο για τα κινητά τηλέφωνα φθάνουν τις 2.000 ευρώ το χρόνο!
Άλλο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών υποστήριζε πάντως ότι δεν θα υπάρξουν νέες οριζόντιες περικοπές στους μισθούς των υπαλλήλων, δεν απέκλεισε ωστόσο μεμονωμένες περικοπές κατά ΔΕΚΟ. Τόνισε, επίσης, ότι το μισθολογικό κόστος περιορίστηκε κατά 30% έως 35% λόγω των τριών συνολικά μειώσεων που αποφασίσθηκαν το προηγούμενο διάστημα.
«Πιέζει» η τρόϊκα
Η τρόικα, πάντως, έχει δείξει εδώ και καιρό τις προθέσεις τις για τις ΔΕΚΟ: Τις θεωρεί τ«υπεύθυνες» για ένα μεγάλο κομμάτι του δημοσίου χρέους της χώρας, το οποίο στο τέλος του 2010 ανήλθε στα 340,2 δισ. ευρώ, δηλαδή στο 149% του ΑΕΠ.
Στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο αναφέρεται ξεκάθαρα ότι θα πρέπει να προχωρήσουν διαδικασίες αναδιάρθρωσης των ΔΕΚΟ, ενώ εκφράζονται ανησυχίες ότι μπορεί να υπάρχουν και «κρυμμένα» κόστη που θα δημιουργήσουν ακόμη περισσότερα προβλήματα στο μέλλον.
Μάλιστα, η «τρόικα» θέτει και πιο μακροπρόθεσμους στόχους στην κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι το 2012 θα πρέπει να έχουν μειωθεί κατά 1,2 δισ. ευρώ οι εισφορές προς τις επιχειρήσεις, καθιστώντας με τον τρόπο αυτό ακόμη πιο επιτακτική την εξυγίανση των ΔΕΚΟ.
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου