Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Χωρίς ασφάλιση οι µεθυσµένοι οδηγοί...

ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ...

 

Από την τσέπη του είναι υποχρεωµένος να πληρώσει τις ζηµιές που προκάλεσε σε περίπτωση τροχαίου ατυχήµατος ο µεθυσµένος οδηγός, ακόµα και αν έχει ασφαλίσει το όχηµά του, όπως έκρινε ο Αρειος Πάγος...
Το όριο µάλιστα της µέθης προσδιορίζεται, σύµφωνα µε τη δικαστική απόφαση, στα 0,25 χιλιοστά ανά λίτρο εκπνεόµενου αέρα ή 0,50 γραµµάρια ανά λίτρο αίµατος σε περίπτωση αιµοληψίας.

Η ασφαλιστική εταιρεία του οδηγού που µεθυσµένος προκάλεσε το ατύχηµα, δεν απαλλάσσεται από την ευθύνη να αποζηµιώσει στο ακέραιο για τις ζηµιές που προκάλεσε ο ασφαλισµένος της. Ωστόσο, µπορεί µε τη σειρά της κανονικά και µε τον νόµο να αξιώσει από τον οδηγό που έπιασε στα χέρια του το τιµόνι σε κατάσταση µέθης να πληρώσει την αποζηµίωση στο θύµα του τροχαίου που ο ίδιος προκάλεσε.

Η υπόθεση που έφτασε µέχριτον Αρειο Πάγο αφορά τροχαίο ατύχηµα που είχε γίνει τον Απρίλιο του 2005 στο 10ο χιλιόµετρο της εθνικής οδού Χανίων - Κισσάµου Κρήτης. Ο οδηγός αυτοκινήτου, όπως προκύπτει από τη δικογραφία, προσέκρουσε σε µαντρότοιχο µε αποτέλεσµα το όχηµά του να καρφωθεί κάθετα στο οδόστρωµα.

Λίγα µέτρα πιο πίσω ακολουθούσε µια µοτοσυκλέτα, ο οδηγός της οποίας, παρά τους ελιγµούς που έκανε για νααποφύγει το σταµατηµένο αυτοκίνητο, δεν τα κατάφερε. Ο µοτοσυκλετιστής τραυµατίστηκε και η µηχανή του καταστράφηκε ολοσχερώς.

Ακολούθησε η συνήθης διαδικασία και ο οδηγός του αυτοκινήτου υποβλήθηκε σε αλκοτέστ, όπου και διαπιστώθηκε ότι είχε στο αίµα του 0,41 mgr την πρώτη φορά, ενώ στη δεύτερη µέτρηση η βελόνα έδειξε 0,40 mgr ανά λίτρο.

Οι αρεοπαγίτες ενώπιον των οποίων έφτασε η υπόθεση ύστερα από έξι χρόνια, απέρριψαν την αίτηση αναίρεσης του οδηγού του αυτοκινήτου κατά της απόφασης του εφετείου, που τονυποχρέωνε να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη και ναπληρώσει στην ασφαλιστική του εταιρεία το ποσό των 164.053 ευρώ, πουείχε επιδικαστεί ως αποζηµίωση στονµοτοσυκλετιστή για τον τραυµατισµό και τη ζηµιά της µηχανής του.

Αξίζει να σηµειωθεί πως οι ανώτατοι δικαστές δεν δέχθηκαν τον ισχυρισµό του οδηγού ότι αγνοούσε πως στο ασφαλιστήριο συµβόλαιό του υπήρχε όρος περί καταβολής αποζηµίωσης, σε περίπτωση που ο ίδιος οδηγούσε έχοντας κάνει χρήση αλκοόλ. 

 

Apo tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου