Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

Το ήξερες πως η αϋπνία παχαίνει...;;;

 
Ποιες τούρτες και σοκολάτες..; 
Ο μεγαλύτερος εχθρός στη μάχη με τη ζυγαριά είναι το να βρίσκεσαι μακριά από το κρεβάτι σου..

Το savoirville.gr μας μαθαίνει ότι ο σύμμαχός σου στη δίαιτα είναι ο ύπνος...

Μπορεί μια λαϊκή ρήση να λέει ότι ο ύπνος θρέφει τα μωρά, αλλά στην πραγματικότητα ο ύπνος θρέφει το μεταβολισμό. Οι έρευνες δείχνουν ότι τα άτομα που κοιμούνται λιγότερο από 6 ώρες έχουν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες για εμφάνιση παχυσαρκίας σε σχέση με τους υπναράδες!
Η έλλειψη ύπνου οδηγεί σε μείωση της ορμόνης λεπτίνης η οποία σχετίζεται με τη διατήρηση του βάρους. Εκτός όμως αυτού, παράγεται περισσότερο η ορμόνη γκρελίνη η οποία ευθύνεται για αύξηση της όρεξης… 
Δε φτάνει δηλαδή που πεινάμε περισσότερο επειδή είμαστε πιο πολλές ώρες ξύπνιοι, οι ορμόνες μας κάνουν πάρτυ και μας οδηγούν σε υπερφαγία. Δεν πρέπει βέβαια, να ξεχνάμε και την «ψυχολογική πείνα», δηλαδή την αίσθηση ότι χρειαζόμαστε περισσότερη ενέργεια την οποία νομίζουμε ότι θα βρούμε από το φαγητό. 
Και πράγματι μπορεί παροδικά να ανεβαίνουμε λιγάκι, αλλά όπως είναι λογικό στη συνέχεια ξαναπέφτουμε. 
Ειδικά σε φάσεις όπου η έλλειψη του ύπνου είναι διαρκής, όσο και να φάμε δε θα βοηθήσει, καθώς είναι σα να προσπαθείς να πατήσεις το γκάζι σε ένα αυτοκίνητο που δεν έχει βενζίνη, όσο και να το πατάς δεν πρόκειται να πάρει μπροστά. 
Η κούραση όμως, δε μας αφήνει να δούμε καθαρά και η υπερκατανάλωση φαγητού είναι το σίγουρο επακόλουθο.

Σα να μην έφταναν όλα αυτά, η έλλειψη ύπνου προκαλεί αυξημένη έκκριση της κορτιζόλης, η οποία προωθεί την αποθήκευση του λίπους στην κοιλιά και αποδιοργανώνει το σάκχαρο (βλ. υπογλυκαιμία)
Σε χρόνια έλλειψη ύπνου λοιπόν, παρατηρείται αύξηση της περιφέρειας της κοιλιά, αλλά το ίδιο συμβαίνει και παροδικά τις μεμονωμένες ημέρες που δεν έχουμε κοιμηθεί αρκετά, διότι διαταράσσεται η λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Οι αϋπνίες συνδυάζονται και με χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης, της ορμόνης της διάθεσης. 
Το ντουέτο υπογλυκαιμία – χαμηλή σεροτονίνη είναι το σετ της…επιτυχίας, εφόσον αποτελεί το λόγο για τον οποίο ψάχνουμε όλη μέρα να φάμε γλυκό και δεν ξέρουμε γιατί. Τέλος, ο ανεπαρκής ύπνος μας ρίχνει την ενέργεια, με αποτέλεσμα να μειώνεται και η σωματική μας δραστηριότητα και, για να μη λέμε τα αυτονόητα, με περισσότερο φαγητό και λιγότερη κίνηση φτάνουμε στα επιπλέον κιλάκια…

Πραγματικά μακάρι να μπορούσε ο ύπνος να συνταγογραφηθεί. Δε θα σας πω να κοιμηθείτε περισσότερο, αυτό το γνωρίζετε κάθε πρωί που ο καφές δεν κάνει τη δουλίτσα του (ένα χαριτωμένο που διάβασα: «πάρ’το χαμπάρι καφέ, ύπνος δε θα γίνεις ποτέ»). 
Θα μπορούσαμε όμως να φτιάξουμε κάποιες διατροφικές συνήθειες οι οποίες να ευνοούν τον ύπνο, για να βοηθήσουμε λίγο τον εαυτό μας.
  • Δεν πίνουμε καφέ/ τσάι το απόγευμα. Πρέπει να ορίσουμε μια ώρα πέρα από την οποία δε θα τσιτώνουμε τον οργανισμό μας. Λογικά για ένα άτομο που θέλει να κοιμηθεί κατά τις 12, το τελευταίο ρόφημα με καφεΐνη θα πρέπει να καταναλωθεί μέχρι τις 6.
  • Δεν τρώμε πικάντικα/ λιπαρά φαγητά το βράδυ. Ο καλός ύπνος εξασφαλίζεται από ένα ήρεμο στομάχι. Τα βαριά φαγητά δυσχεραίνουν την πέψη, προκαλούν παλινδρόμηση και γενικά δε βοηθάνε.
  • Παράλειψη του βραδινού γεύματος. Υπάρχουν διάφορες θεωρίες που ισχυρίζονται ότι δεν πρέπει να τρώμε μετά τη Χ ώρα. Ανάλογα με την ώρα που θέλουμε να κοιμηθούμε, θα πρέπει να θυμόμαστε να έχουμε καταναλώσει όλα τα γεύματα περίπου 3 ώρες πριν πέσουμε για ύπνο. Ακόμα όμως και αν χρειαζόμαστε ένα μικρό σνακ πχ. 1 γιαούρτι μετά το βραδινό, δεν ήρθε η καταστροφή. Το να πάμε πεινασμένοι στο κρεβάτι δεν είναι καθόλου καλή ιδέα.
  • Δεν υπερβάλουμε με την κατανάλωση αλκοόλ. Ένα ποτηράκι μπορεί να μας νυστάξει, τα επόμενα όμως θα φέρουν έναν ανήσυχο ύπνο.
  • Βότανα για ύπνο: τίλιο, χαμομήλι, κράταιγος, βαλεριάνα. Ξεχωριστά ή σε συνδυασμό χαλαρώνουν το νευρικό σύστημα και καταπολεμούν τις αϋπνίες.


Από την κλινικό διαιτολόγο-διατροφολόγο Κλειώ Δημητριάδου
ladylike 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου